מיגרנה יכולה להופיע על רקע חשיפה לטריגרים שונים אשר מעוררים את הופעת ההתקף, ובין היתר גם גורמים הורמונליים יכולים להביא להתפתחותה של מיגרנה.
הגורם ההורמונלי העיקרי להתפתחות המיגרנה הוא השינויים ברמת ההורמון אסטרוגן, שמופיעים אצל נשים באופן פיזיולוגי וקשורים למחזור החודשי, להריון, לגיל המעבר ולשינויים נוספים.
זוהי אחת הסיבות לכך שמיגרנה מופיעה פי שלוש יותר בנשים, ואיזון רמת האסטרוגן ומניעת התנודות ברמתו במהלך החיים יכולים לסייע להפחתת המיגרנות ולשיפור איכות החיים.
הקשר בין אסטרוגן ומיגרנות
רמת האסטרוגן משתנה אצל נשים באופן פיזיולוגי, והשינויים האלה יכולים להעלות את הסיכון להופעת מיגרנות. בעוד שאצל ילדים המיגרנה נפוצה יותר אצל בנים, החל מגיל ההתבגרות וקבלת המחזור החודשי היחס מתהפך והמיגרנות אצל נשים הופכות לשכיחות יותר באופן משמעותי.
השינויים ברמת האסטרוגן משפיעים על מיגרנות בהיבטים שונים:
הריון ולידה
במהלך ההריון ולאחר הלידה מופיעים שינויים משמעותיים ברמת האסטרוגן בדם, אשר יכולים להגביר את הסיכון למיגרנה. בדרך כלל, בטרימסטר השני והשלישי רמות האסטרוגן עולות ולכן הסיכון למיגרנה יורד, אך לעומת זאת לאחר הלידה מופיעה ירידה חדה ברמת האסטרוגן, אשר יכולה לגרום להופעת מיגרנה.
שינויים ברמת האסטרוגן במהלך המחזור החודשי מהווים טריגר למיגרנה – ככל הנראה השינויים ברמת האסטרוגן, ובעיקר הירידה שלה גורמים לשינוי פיזיולוגי אשר מגביר את הסיכוי להתפתחות המיגרנה.
שימוש בגלולות למניעת הריון – נשים רבות משתמשות בגלולות למניעת הריון אשר מכילות כמות מסוימת של אסטרוגן ופרוגסטרון, וגורמות לשינויים במאזן האסטרוגן אשר יכולים להביא להתפתחות מיגרנה.
שימוש בתחליפי אסטרוגן – במקרים של תסמיני גיל המעבר, חלק מהנשים משתמשות בתחליפי אסטרוגן אשר יכולים לגרום להופעת מיגרנות בדומה לגלולות למניעת הריון.
שיפור המצב בגיל המעבר – בגיל המעבר, לאחר הפסקת המחזור החודשי מתייצבת רמת האסטרוגן ובחלק גדול מהמקרים מופיע שיפור במצב המיגרנה.
איך השינויים ברמת האסטרוגן משפיעים על הסיכון למיגרנה?
הקשר בין רמות האסטרוגן להתפתחות התקפי מיגרנה עדיין לא ברור, אך ידוע שהתנודתיות ברמת האסטרוגן בגוף במהלך החיים קשורה להתפתחות התקפי המיגרנה. לשינויים ברמת האסטרוגן השפעות רבות על תהליכים שונים בגוף, וככל הנראה שילוב של ההשפעות השונות של השינויים האלה גורם בסופו של דבר להופעת המיגרנה ולהחמרתה במקרים מסוימים.
השינויים ברמת האסטרוגן גורמים לשינויים בפרוסטגלנדינים אשר מעורבים בתהליכים דלקתיים רבים, בבקרה על נוירוטרנסמיטורים כמו סרוטונין ודופמין אשר שינויים בהם (בעיקר סרוטונין) ידועים כגורמים למיגרנה ובשינויים נוספים.
מיגרנה הקשורה למחזור החודשי
קבלת המחזור החודשי מהווה טריגר לכשישים אחוזים ממקרי המיגרנה, ונשים רבות סובלות ממיגרנה המופיעה אך ורק במהלך המחזור החודשי או בסמיכות לו. חשוב לזכור שכאבי ראש הם תופעה שכיחה במהלך המחזור החודשי אך לא כל כאב ראש הוא מיגרנה, ורק במידה ומדובר בכאב ראש פועם וחד צדדי המלווה לתסמינים נוספים זוהי מיגרנה.
בדרך כלל, הטיפול במיגרנה הקשורה למחזור החודשי מתבצע בדומה לכל מיגרנה אחרת, וכולל תרופות לשיכוך כאבים כמו איבופרופן, אקמול או אופטלגין. במקרים בהם מדובר במיגרנה כרונית וקשה המופיעה באופן קבוע, כדאי להתייעץ עם הרופא לגבי טיפול בתרופות נוספות כמו ארגוט או טריפטנים.
מיגרנה בגיל המעבר
גיל המעבר מתאפיין בשינויים הורמונליים ובמיוחד בשינויים ברמת האסטרוגן אשר יכולים לגרום לתופעות שונות כמו גלי חום, דלדול עצם ותסמינים נוספים. מבחינת מיגרנה, גיל המעבר גורם דווקא לשיפור בסימפטומים, וכשני שליש מהנשים אשר סבלו ממיגרנה במשך תקופת הפוריות מדווחות דווקא על שיפור בזמן גיל המעבר.
במקרים אלה, בעקבות האיזון ברמת האסטרוגן והעובדה שלא קיימות צניחות חדות של רמתו מספקים דווקא שיפור במצב המיגרנה המתבטא בהקלה על התסמינים, הפחתת תדירות ההתקפים ואפילו הפסקתם באופן סופי. יש לציין שתופעה זו קיימת בעיקר בנשים אשר אינן מטופלות בתחליפי הורמונים, ובמקרים של טיפול בתחליפי אסטרוגן האפקט על המיגרנה יכול להיות דווקא הפוך.
מיגרנה הקשורה לשימוש בגלולות למניעת הריון
השימוש בגלולות למניעת הריון משפיע בצורה משתנה על הופעת המיגרנה. אצל חלק מהנשים, תחילת שימוש בגלולות דווקא מהווה טריגר להתפתחות מיגרנה, בעוד בנשים אחרות השימוש בגלולות דווקא מפחית את התסמינים.
ככל שרמת ההורמונים בגלולות נמוכה יותר, כך ההשפעה שלהן על מיגרנות פוחתת, ומכיוון שבשנים האחרונות מקובל להשתמש בגלולות המכילות רמת הורמונים נמוכה, תופעה של מיגרנה לאחר שימוש בגלולות אינה נפוצה.
מיגרנה של העין – הורמונאלית
מיגרנה הורמונלית מופיעה על רקע של שינויים הורמונליים וכן באמצעות תסמינים שקשורים לעין. המיגרנה ההורמונלית מתבטאת בהפרעות בראייה ובהופעת כאב סביב העיניים.