מיגרנה היא הגורם העיקרי לכאבי ראש חוזרים בילדים, ובדומה למבוגרים המיגרנה מתבטאת על ידי כאב ראש פועם המלווה לבחילה, הקאות, הפרעות בשינה וכאבי בטן.
מיגרנה יכולה להתחיל בילדים בכל גיל, החל מתינוקות ועד גיל ההתבגרות, וכחמישים אחוזים ממקרי המיגרנה במבוגרים התחילו אי שם בגיל הילדות.
בילדים, שכיחות המיגרנה בבנים גדולה יותר מאשר בבנות, והיחס הזה מתהפך עם ההגעה לגיל ההתבגרות, אז מיגרנות מתחילות להופיע בבנות בשכיחות גבוהה ביותר. מיגרנה היא בעיה נפוצה למדיבגיל הילדות, וכ-2.5% מהילדים הצעירים מגיל 7 סובלים ממנה. ברוב המקרים, מיגרנה בילדים מופיעה כאשר לפחות אחד ההורים סובל ממיגרנות, ולהיסטוריה המשפחתית חשיבות רבה במקרה זה.
מכיוון שילדים לא אמורים לסבול מכאבי ראש, כל אירוע של כאב ראש בילדים דורש בירור מקיף אצל הרופא לשלילת מצבים שונים ולאבחנה של מיגרנה. לאחר האבחנה, ניתן לטפל במיגרנה על פי המלצות הרופא על ידי מספר סוגים של תרופות עם או בלי מרשם רופא.
הגירויים המובילים למיגרנות בילדים
כל ילד סובל מטריגרים אחרים אשר מעוררים את התקף המיגרנה, והחשובים הם:
שינויים בהרגלי השינה
ילדים רבים מתלוננים על מיגרנה לאחר שישנו מעט מדי או הרבה מדי. לדוגמא, בימים הראשונים לחופש הגדול יכולים להתפתח מקרי מיגרנה לאחר שהילדים ישנים הרבה מעבר למה שהם רגילים, ולעומת זאת בטיולים מתפתח כאב הראש על רקע המחסור בשעות השינה.
חוסר הקפדה על ארוחות קבועות – רעב יכול בהחלט לגרום להתפתחות כאב ראש קשה כתוצאה ממיגרנה.
התייבשות – שינויים במאזן הנוזלים בגוף ידועים כגורם משמעותי לכאבי ראש, וכאשר קיימת רגישות למיגרנה קיים סיכון רב לפתח אותה על רקע התייבשות.
מאכלים מסוימים – קיימים סוגי מזון אשר מגבירים את הסיכון להתפתחות מיגרנה. במקרים רבים, מדובר באוכל ש"ילדים אוהבים", כמו נקניקיות, חטיפים עשירים במונוסודיום גלוטמט, שוקולד ומוצרי מזון אחרים.
מכיוון שכל ילד מגיב אחרת לכל חשיפה לטריגר כזה או אחר, חשוב מאוד להבין ולהפנים מהם הטריגרים להתקף המיגרנה. על מנת לעשות זאת, על הילד והוריו להיזכר בכל הגורמים השונים אליו נחשף הילד לפני הופעת התקף המיגרנה, ובמידה ומדובר בדפוס חוזר להבין מהו הטריגר למצב.
הימנעות מהחשיפה לטריגרים האלה יכולה להפחית בצורה יפה את תדירות התקפי המיגרנה אך לא להעלים אותם לגמרי, ואין להתאכזב עם למרות המאמצים עדיין מופיעים התקפים כאלה.
תסמיני המיגרנה משתנים בגילאים השונים
בעוד שבמבוגרים התסמינים העיקריים והאופייניים של המיגרנה הם פחות או יותר קבועים, בילדים הופעת התסמינים יכולה להשתנות עם הגיל:
בתינוקות
המיגרנה מתבטאת בהקאות, ירידה בפעילות הכללית, אי שקט וחיוורון. אבחנה של מיגרנה בתינוקות קשה ביותר, ומכיוון שהתינוק לא יכול להתלונן על כאבי הראש החשד לכך עולה במקרה של היסטוריה משפחתית של מיגרנה, והתקפים חוזרים של התסמינים המדוברים.
בילדים קטנים
המיגרנה מתבטאת בכאב ראש פועם אשר יכול להיות חד צדדי, דו צדדי באזור המצח, או כללי (בניגוד למבוגרים אצלם ברוב המקרים מדובר בכאב ראש חד צדדי). במקרים רבים כאבי הראש מתלווים לתסמינים נוספים כמו בחילות והקאות, רגישות לאור ולחושך ותסמינים נוספים בדומה למבוגרים.
במתבגרים – החל מגיל ההתבגרות, המיגרנה מתבטאת בצורה דומה יותר למבוגרים, הכוללת כאב ראש פועם וחד צדדי הממוקם בצד הראש.
גם בילדים, מיגרנה יכולה להופיע עם או בלי אאורה (תסמינים מקדימים), אשר נוכחותה מסייעת לאבחנת המיגרנה. חשוב לציין שרוב הרופאים יאבחנו את המיגרנה רק לאחר מספר התקפים, ועוד לפני האבחנה יבצעו בדיקות רבות לבירור כאב הראש הכוללות בדרך כלל בדיקות דם, בדיקת EEG ובדיקת MRI ולעתים רחוקות גם יבקשו לבצע ניקור מותני.
הטיפול במיגרנה בילדים חשוב למניעת בעיות התפתחותיות
הטיפול במיגרנה בילדים כולל:
מעקב אחר הגורמים לכאב הראש – במטרה לאפיין את הטריגרים למיגרנה על מנת שיהיה אפשר להימנע מחשיפה אליהם.
משככי כאבים – משככי כאבים כמו אקמול או נורופן מספיקים ברוב המקרים של המיגרנה בילדים. יש להתייעץ עם הרופא לגבי מינון התרופה ומספר הפעמים ביום.
טריפטנים – במקרים בהם אין תגובה לטיפול במשככי כאבים, חלק מהרופאים ימליצו על שימוש בטריפטנים כתרופה חזקה יותר להתמודדות עם המיגרנה.