אחד הגורמים החשובים להתפתחות של מיגרנה וכאבי ראש הוא המצב נפשי, ואנשים עם מצב נפשי ירוד נוטים לפתח יותר כאבי ראש.
מצב נפשי מהווה טריגר לכאבי ראש, ובשילוב עם גורמים סביבתיים והיסטוריה משפחתית יכול להביא להתפתחות הכאבים האלה.
מצבים נפשיים העלולים להשפיע על מיגרנות כוללים סטרס, ירידה במצב הרוח והפרעות נוספות, אשר מעוררים כאבי ראש ומחמירים אותו, ולכן התמודדות עם המצבים האלה ושיפור המצב הנפשי יכולים לסייע גם להקלה על כאבי הראש.
גורמים נפשיים שיכולים לגרום לכאב ראש
קיימים גורמים נפשיים רבים אשר יכולים בסופו של דבר להוביל לכאבי ראש ולמיגרנות, וכמעט כל שינוי נפשי יכול להביא להתפתחות של כאבי ראש.
הגורמים הנפשיים המרכזיים אשר מביאים לכאבי ראש הם:
סטרס
לחץ נפשי גורם לשינויים גופניים רבים ולעירור מחלות, ובין היתר יכול להביא להתפרצות של כאבי ראש. הלחץ הנפשי יכול להתפתח על רקע הפרעות במקום העבודה, בעיות במשפחה, כישלונות או כל גורם אחר, והוא בסופו של דבר יכול להביא לכאבי ראש.
משברים
משברים שונים גורמים לשינויים נפשיים קשים, ויכולים גם להביא להתפתחות של כאבי ראש. במקרים רבים, כמו גירושין, פיטורין מהעבודה, מעבר דירה וכולי, יכול להתפתח משבר אשר משפיע באופן משמעותי על המצב הנפשי, ויכול להתבטא מבחינה פיזית ככאבי ראש.
הפרעות שינה
חלק גדול מהמצבים הנפשיים מתבטא בהפרעות בשינה, ואנשים אשר סובלים מבעיות נפשיות שונות מפתחים במקרים רבים הפרעות שינה המתבטאות בחוסר שעות שינה או עודף שעות שינה.
ההפרעות בשינה ידועות כגורמות לכאבי ראש, והשינויים בכמות שעות השינה יכולים לתרום באופן משמעותי להתפתחות כאבי ראש ומיגרנות.
חרדה
אנשים חרדתיים רבים סובלים מכאבי ראש, והחרדה אשר יכולה להתפתח אצל כל אחד מסיבות רבות גורמת בסופו של דבר להשפעה גופנית אשר יכולה להתבטא בכאב ראש.
לעתים, כאב הראש המתפתח גם מגביר את השפעת החרדה, ובכך מפריע מאוד לשגרה ולתפקוד הכללי ומחמיר את השפעת החרדה על התפקוד הכללי.
ירידה במצב הרוח – ירידה במצב הרוח ודיכאון גורמים לחוסר חשק ולהפרעות בפעילות היום יומית, אך יכולים גם להביא לכאבי ראש. במקרים אלה, כאבי הראש יחמירו את המצב הכללי, יגרמו להעצמת ההפרעה התפקודית ויביאו בסופו של דבר להחמרת הדיכאון.
איך הפרעות נפשיות גורמות לכאבי ראש?
כבר שנים רבות ידוע ששינויים נפשיים גורמים לשינויים פיזיולוגיים, אשר יכולים לגרום לביטוי גופני כמו כאבי ראש. לדוגמא, במקרים של סטרס קיימת עליה בלחץ הדם והדופק, מה שיכול לגרום בסופו של דבר להתפתחות של מיגרנה או כאבי ראש. דוגמא נוספת היא הגברת תהליכים דלקתיים בגוף בתקופות קשות מבחינה נפשית, אשר בסופו של דבר יכולה להחמיר את כאב הראש ולגרום להתפתחות כאב משמעותי יותר.
שינוי נוסף אשר גורם להגברת הסיכון לכאבי ראש הוא השפעה על רמת הסרוטונין, אשר כיום ידועה כקשורה באופן משמעותי להתפתחות מיגרנות וכאבי ראש. ירידה ברמת הסרוטונין בזמן לחץ, מובילה בסופו של דבר להשפעה על הסיכון לכאבי ראש, ומגבירה את תדירות כאבי הראש ואת חומרתם.
בסופו של דבר, השינויים הגופניים המופיעים על רקע ההפרעה הנפשית גורמים להתפתחות תסמינים שונים, ובין היתר מגבירים את הסיכון לכאבי ראש, ולכן התמודדות עם המצב הנפשי וטיפול בו יכולים לסייע להפחתת הכאבים ולאפשר שגרת חיים טובה יותר.
ההתמודדות עם כאבי ראש על רקע ירידה במצב הנפשי
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם כאבי הראש אשר מתפתחים כתלות במצב הנפשי היא לטפל במצב הנפשי. כך שבדרך כלל הפגת הסטרס, טיפול בדיכאון ושימוש בטכניקות הרגעה שונות מספקים הקלה משמעותית על תדירות וחומרת כאבי הראש.
אנשים הסובלים מכאבי ראש כרוניים, צריכים להשתדל להיות ככל שניתן במקומות רגועים אשר לא גורמים להם לסטרס או ללחץ נפשי. עבודות לחוצות או עיסוקים אחרים המגבירים את רמת הסטרס והחרדה לא מתאימים כמובן לאנשים הסובלים מכאבי ראש, ועל מנת להפחית את הכאבים רצוי להקפיד על חיים נטולי לחץ ודאגות.
על מנת לשפר את המצב, ניתן לגשת לסדנאות שונות, אשר באמצעות טכניקות מסוגים שונים יכולות לשפר את המצב הנפשי, להפחית את המתח והחרדה, להרים את מצב הרוח ובכך להקל על כאבי הראש. במקרים קשים, ניתן לשקול טיפול פסיכולוגי או שימוש בתרופות, אשר יכולים לשפר את המצב בצורה טובה ויעילה.