נשים רבות מתלוננות על התקפי מיגרנה הנקשרים, בין היתר, לשינויים במאזן ההורמונלי במהלך ימי המחזור החודשי.
במהלך ההיריון, מופיעים בגוף שינויים הורמונליים משמעותיים, אשר יכולים להקל את התקפי המיגרנה, להחמיר אותם או כלל לא להשפיע עליהם.
מחקרים שונים הראו שבין חמישים לשבעים אחוזים מהנשים הסובלות ממיגרנה, חוות הקלה במהלך ההיריון, חמישה אחוזים מהנשים חוות החמרה בכאבים, ובמקרים האחרים כאבי הראש של המיגרנות נותרים ללא שינוי. אך קיימים מקרים בהם ההופעה הראשונית של המיגרנה (בדרך כלל מיגרנה עם אאורה) מופיעה לראשונה בהריון ודורשת בירור רפואי.
רוב הנשים מסתדרות עם המיגרנה במהלך ההריון בצורה טובה, אך במקרים מסוימים נדרש טיפול להקלה על הכאב. במקרים אלה, חשוב מאוד להתייעץ עם רופא הנשים לגבי התרופות שניתן לקחת על מנת להקל על המיגרנה, וכמו כן, לפנות לבדיקה בכל מקרה של הופעת תסמינים חדשים ולא מוכרים.
שינויים הורמונליים דווקא מקלים על מיגרנה במהלך ההריון
נשים רבות סובלות ממיגרנה על רקע השינויים ההורמונליים המופיעים עם הביוץ ובמהלך המחזור החודשי. לאחר הכניסה להריון, עם הפסקת הווסת התקפי המיגרנה פוחתים גם כן, ונשים רבות מדווחות על שיפור המצב. לעומת זאת, לאחר הלידה נשים הסובלות ממיגרנה על בסיס הורמונלי ועם קשר למחזור החודשי, נוטות לפתח התקף מיגרנה תוך זמן קצר ביותר.
השינויים ההורמונליים שאחרי הלידה גורמים לכך שהתקף המיגרנה יכול להופיע ב-34% תוך שבוע מהלידה, וב-55% מהמקרים במהלך השבועות הראשונים שלאחר הלידה.
הטיפול במיגרנה במהלך ההריון
הטיפול במיגרנה במהלך ההריון אינו שונה מהטיפול בה ללא קשר להריון, וכולל הימנעות מטריגרים, מנוחה בשכיבה בחדר חשוך ושקט, שתיית קפה ושימוש במשככי כאבים. חשוב לזכור שבמהלך ההריון שימוש בתרופות יכול להשפיע על העובר והתפתחותו, ועל כן יש להתייעץ עם רופא הנשים לגבי הטיפול הרפואי הנדרש. רוב הרופאים ממליצים על התרופות הבטוחות הבאות:
אקמול ואופטלגין
מבין התרופות ללא מרשם רופא, מומלץ להשתמש בעיקר באקמול ואופטלגין אשר נחשבות ליעילות ובטוחות לשימוש במהלך ההריון. מומלץ להשתמש בתרופות שמכירים ולא להתחיל טיפול בתרופה חדשה במהלך ההריון, ולהקפיד לשמור על המינון המומלץ.
מבין שתי התרופות, אופטלגין נחשבת לאפקטיבית יותר להקלה על כאבי ראש ויכולה לספק תוצאה טובה יותר. אקמול נחשבת ליעילה פחות, וטובה למיגרנות בעיקר בשילוב עם תכשירים נוספים כמו רוקל (המשולבת עם קודאין).
מומלץ להימנע מהשימוש בתרופות ממשפחת NSAID
תרופות כמו איבופרופן (נורופן ואדוויל), נרוסין, אטופן ואחרות אשר נחשבות ליעילות ביותר להקלה על מיגרנות לא מומלצות לשימוש במהלך ההריון מכיוון שיכולות לגרום לסיבוכים שונים.
במהלך השליש הראשון, שימוש בתרופות כאלה יכול לגרום להפלה ואילו בטרימסטר השלישי טיפול ממושך בתרופות אלה יכול לגרום לסיבוכים שונים. אי לכך, מומלץ להימנע מהן ולהשתמש בהן רק באישור הרופא.
טריפטנים – בחלק מהמקרים טריפטנים יכולים לסייע להקלה טובה יותר על הכאב, ולמרות שרוב המחקרים טוענים שהתרופות בטוחות לשימוש קיימים מחקרים אשר טוענים שהתרופות יכולות לגרום לנזק להמשך ההריון והעובר.
כך משפיעה מיגרנה על ההיריון
ברוב המקרים, מיגרנה לא תשפיע על מהלכו התקין של ההריון ובריאות העובר, אך קיים קשר כלשהו בין הופעת מיגרנה בהריון לסיכון מוגבר לרעלת הריון וליתר לחץ דם הריוני, אשר מגבירים את הסיכון ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך.
מחקר מצא שמיגרנה במהלך ההריון מעלה את הסיכון למחלות הקשורות ללחץ דם (יתר לחץ דם הריוני ורעלת הריון) פי שלוש, ולכן לנשים הסובלות ממיגרנה מומלץ להקפיד על מעקב הריון מסודר וקבוע.
כאב ראש בהריון והחשד לרעלת הריון
חשוב להבין שכאבי ראש במהלך ההריון יכולים לבשר על מצבים מסכני חיים, ובעיקר על רעלת הריון קשה אשר מתאפיינת בין היתר בכאבי ראש. ולכן, כל אישה אשר סובלת במהלך ההריון מכאבי ראש חייבת להגיע אל חדר המיון על מנת להיבדק לסימני רעלת, הכוללים בעיקר יתר לחץ דם, חלבון בשתן ובדיקות דם לתפקודי כבד וטסיות.
החשד לרעלת הריון עולה בעיקר כאשר מדובר במחצית השנייה להריון הראשון. בהריונות מתקדמים רעלת הריון גם כן יכולה להופיע אך בשכיחות נמוכה יותר. אצל נשים הסובלות ממיגרנה, ניתן להסתמך באופן חלקי על תחושתן האישית בנוגע לתסמינים האופייניים, אך בכל מקרה מומלץ לבצע הערכה זריזה על מנת לשלול רעלת הריון.