מיגרנה אוקולרית היא סוג נדיר של מיגרנה, אשר עיקר התסמינים שלה מערבים באופן דומיננטי את העין.
זוהי מיגרנה שגורמת בעיקר להפרעות ראיה, לכאבי עיניים ולהפרעות נוספות בתפקוד העין אשר נקראת גם מיגרנה רטינלית מכיוון שהיא יכולה לערב את הרשתית ונקראת גם מיגרנה של העין.
בכל מיגרנה קיימים תסמינים המערבים את מערכת הראיה (כמו לדוגמא רגישות לאור או אאורה), אך הייחודיות במיגרנה האוקולרית היא שבמקרה זה התסמינים העיניים הם הדומיננטיים, ואילו כאב הראש נלווה אליהם בלבד ואינו התסמין העיקרי.
חשוב לזכור שמיגרנה אוקולרית היא מצב הדורש בירור רפואי מקיף על מנת לשלול פגיעה ברשתית או פגיעה נוירולוגית כלשהי. ועל כן, במקרה של הופעת תסמינים המחשידים למיגרנה אוקולרית חשוב מאוד להגיע לבדיקה אצל רופא עיניים ונוירולוג על מנת לאבחן שאכן מדובר במיגרנה אוקולרית בלבד. הטיפול במיגרנה האוקולרית הוא לרוב טיפול סימפטומטי בלבד, והמצב חולף בדרך כלל תוך מספר ימים.
תסמינים של מיגרנה אוקולרית
מיגרנה אוקולרית גורמת לרוב לתסמינים המשפיעים על עין אחת, הכוללים:
כתמים בשדה הראייה – הופעת כתמים שונים בשדה הראיה למשך פרק זמן מסוים מאפיינת את המיגרנה האוקולרית וגורמת להפרעה קשה בראיה.
עיוורון זמני – לעתים, מיגרנה אוקולרית יכולה לגרום לעיוורון זמני, ולחוסר יכולת לראות בעין אחת.
חולשת שרירי העיניים והעפעפיים – בחלק מהמקרים עלולה להתפתח חולשה של שרירי העיניים והעפעפיים, המתבטאת בשמיטת עפעף ובקושי בהנעת העיניים.
כאבי עיניים – במקרים רבים יכול להתפתח כאב בזמן הנעת העיניים או כאב סביב ארובת העין.
עם או בלי כאב ראש – מיגרנה אוקולרית יכולה להופיע ללא כאבי ראש, וכאשר כאבי הראש מופיעים הם מופיעים אחרי תסמיני העיניים ואינם מבטאים את התלונה העיקרית של החולים.
הפרעה בזרימת הדם לעין
בדומה למיגרנה ה"קלאסית", גם הבסיס למיגרנה האוקולרית הוא ככל הנראה הפרעה בזרימת הדם לעין. מכיוון שאספקת הדם לרשתית ולאזורים נוספים בעין נפגעת, מתחילים להופיע התסמינים השונים האופייניים למיגרנה אוקולרית.
ההפרעה בזרימת הדם לעין מחייבת שלילת מצבים נוספים, כמו לדוגמא שבץ מוחי או חסימה זמנית של אספקת הדם לעין הגורמת לעיוורון (אמורוזיס פוגס).
סיכון לאיבוד הראיה
אחד הסיבוכים הקשים ביותר של מיגרנה אוקולרית הוא איבוד הראיה, אשר יכול להופיע על רקע הפגיעה באספקת הדם לעין. מחקר גדול הראה שאיבוד ראיה מופיע בכארבעים אחוזים מהאנשים הסובלים ממיגרנה אוקולרית, והפגיעה ארוכת הטווח באיכות הראיה נפוצה למדי במקרים אלה.
לצערנו הרב, אין דרך לדעת מי מהחולים יפתח פגיעה בראיה ומי לא, ולכן חשוב להיות במעקב של רופא עיניים ולהבין את ההשלכות של המיגרנה האוקולרית.
אבחון מיגרנה אוקולרית
מיגרנה אוקולרית הוא מצב נדיר יחסית, ולכן בכל מקרה של הופעת התסמינים האופייניים יש לבצע בירור מקיף לשלילת מצבים רפואיים רבים. ברוב המקרים, תסמינים של מיגרנה אוקולרית שכיחים יותר במצבים אחרים (נפוצים יותר וקשים יותר), ולכן כאשר מופיעה הפרעת ראיה בעין אחת הכוללת כאב בעין, קושי בהזזת העין, הופעת כתמים ועיוורון זמני, חשוב מאוד ללכת אל הרופאים הבאים:
נוירולוג
על מנת לאפיין את כאב הראש ולשלול מחלות נוירולוגיות שונות כמו טרשת נפוצה או גידול מוחי. הנוירולוג יבקש לבצע בדיקות שונות כמו בדיקת CT או MRI, EEG, ובדיקות מתקדמות יותר במקרה הצורך, וכמו כן יעזור בבחירת הטיפול התרופתי המתאים.
רופא עיניים
הגעה לרופא עיניים ובדיקת עיניים מקיפה הכוללת הרחבת אישונים היא חיונית במקרה זה על מנת לשלול פגיעה ברשתית, מחלות עיניים שונות או תהליכים תופסי מקום בארובת העין. במקרים כרוניים, רופאי עיניים רבים יבקשו לבצע מעקב תקופתי על מנת לבחון את התקדמות המצב ולהציע טיפול במקרה הצורך.
הטיפול במיגרנה אוקולרית
באופן כללי, הטיפול במיגרנה האוקולרית דומה מאוד לטיפול במיגרנה הרגילה וכולל מנוחה בחדר חשוך ושימוש במשככי כאבים. רוב הרופאים ימליצו להתחיל עם תרופות ללא מרשם רופא כמו איבופרופן (אדוויל, נורופן וכולי), אקמול או אופטלגין, אשר יכולים לסייע להקלה סימפטומטית על הכאב ברוב המקרים.
על מנת להתמודד עם התסמינים האחרים, ניתן לעבור לטיפול מתקדם יותר כמו טריפטנים, תרופות נגד דיכאון או תרופות אנטי אפילפטיות הניתנות בדרך כלל על ידי נוירולוג.