מיגרנה היא מצב בו מופיעים כאבי ראש בעלי אופי טיפוסי הכוללים כאב פועם בצד אחד של הראש. המיגרנה מופיעה בליווי תסמינים אחרים, ומטופלת ברוב המקרים בצורה טובה על ידי משככי כאבים, אשר מסייעים להקלה על המצב שיכול להימשך מספר שעות עד מספר ימים.
פרודרום – התקופה שלפני התקף המיגרנה
תקופת הפרודרום מתארת מספר תסמינים יום-יומיים המופיעים לפני התקף המיגרנה ויכולים לרמז על כך שעומדת להופיע מיגרנה. מדובר בתופעה המשתנה בין אנשים, וקיימים אנשים אשר יפתחו פרודרום משמעותי, לצד אחרים אשר יפתחו תסמינים מינוריים.
אנשים הסובלים ממיגרנה כרונית, ומנוסים במספר רב של התקפי מיגרנה, יודעים בדיוק מתי מדובר בתקופת הפרודרום, ונערכים להתקף המיגרנה. לדוגמא, ניתן להתחיל לקחת תרופות להקלה על ההתקף או לסיים דברים שלא ניתן לעשות במהלך המיגרנה (כמו ללמוד למבחן או לקיים ישיבות בעבודה).
תקופת הפרודרום מאופיינת במספר תסמינים הכוללים:
ירידה במצב הרוח – כחלק מהשינויים ההורמונליים והפיזיולוגיים יכולה להופיע ירידה במצב הרוח ותחושת דיכאון קלה.
שינויים בהרגלי פעולות מעיים – תקופת הפרודרום יכולה לגרום להופעת עצירות או שלשולים, המופיעים בסמיכות להתקף המיגרנה.
אי שקט – אנשים רבים מתלוננים על היפראקטיביות וחוסר מנוחה במהלך תקופת הפרודרום.
צוואר תפוס – בחלק מהמקרים יכול להופיע קשיון של שרירי הצוואר, הפרעה בהנעת הצוואר ותלונות דומות.
אאורה
בכעשרים אחוזים מהמקרים, המיגרנה מופיעה עם אאורה – תסמינים מקדימים המופיעים עד שעה לפני הופעת התקף המיגרנה. תסמינים אלה מופיעים בהדרגה ו"נבנים" עד הופעת המיגרנה ותסמיניה. האאורה כוללת מספר תסמינים אופייניים:
תסמינים ויזואליים – כוללים הבזקים והופעת נקודות וצורות שונות בשדה הראיה. במקרים מסוימים יכול להופיע טשטוש ראיה ואף איבוד ראיה בחלק משדה הראיה.
תסמינים חושיים – כוללים תחושת עקצוץ ונימול במקומות שונים בגוף, כמו היד או הרגל.
הפרעות שפתיות – לעתים האאורה יכולה להתבטא בהפרעה לדיבור, בלבול מילים ובעיות נוספות.
בחלק מהמקרים, כמו במיגרנה המיפלגית האאורה מופיעה לצד חולשה בצד אחד של הגוף.
תסמינים של התקף המיגרנה
התקף המיגרנה כולל כאבי ראש פועמים, המופיעים לרוב בצד אחד בלבד של הראש. כל התקף נמשך 4 שעות ומעלה, ויכול אף להימשך עד שלושה ימים שעות במידה ואינו מטופל. מדובר בכאב ראש אשר מופיע בצורה הדרגתית, ותוך מספר דקות מגיע לעצמה מורגשת אשר מפריעה לתפקוד היום יומי.
למרות שב-70% מהמקרים כאב הראש יהיה חד צדדי, בשאר המקרים הכאב יכול להיות דו צדדי ולרגום לכאב קשה ונרחב. במקרים של מיגרנה, כאב הראש מוחמר באור חזק ובזמן פעילות גופנית, ולכן מוקל כאשר שוכבים במיטה בחושך. מלבד כאבי הראש, המיגרנה גורמת לתסמינים נוספים הכוללים:
פוטופוביה ופונופוביה – רגישות לאור ולקול המתבטאת בהחמרת הכאב בחשיפה לאור ורעשים חזקים לצד תחושת סינוור.
בחילות והקאות – חלק גדול מהאנשים הסובלים ממיגרנות סובלים גם מבחילות קשות והקאות במהלך ההתקף, אשר לעתים דורשות טיפול בתרופות מתאימות.
סחרחורת וטשטוש ראיה – לעתים עלולה להתפתח סחרחורת, חוסר יציבות ואף התעלפות בזמן התקף המיגרנה. מדובר במצבים קשים, אשר נלווים גם להפרעות בראיה ויכולים למנוע מהחולים לעמוד בצורה יציבה או ללכת.
פוסטדרום – התקופה שלאחר התקף המיגרנה
לאחר התקף המיגרנה, רוב האנשים מרגישים "סחוטים" ועייפים, גם במידה ולא היו פעילים במיוחד. בחלק מהמקרים, החולים מדווחים דווקא על תחושת אופוריה ושיפור במצב הרוח, אשר קשורים כמובן להפסקת הכאב ולחזרה לשגרה.
הטיפול בתסמיני המיגרנה
אצל רוב האנשים, תסמיני המיגרנה דורשים אמנם מנוחה אך לא מצריכים הגעה אל הרופא לבירור נוסף ולטיפול. בדרך כלל, ניתן להסתפק בשימוש במשככי כאבים כמו איבופרופן (אדוויל, נורופן, איבופן וכו'), אקמול או אופטלגין. כל אדם מגיב אחרת לתרופות, ולכן במידה ואחת התרופות לא משפיעה כדאי לנסות תרופה אחרת.
במקרים כרוניים, בהם מופיעים התקפי מיגרנה על בסיס קבוע ובדרגת חומרה קשה, כדאי מאוד להגיע אל הרופא על מנת לערוך מספר בדיקות ולהמליץ על טיפול מתקדם יותר.
חשוב לציין שהטיפול במיגרנה הוא טיפול סימפטומטי בלבד, ואינו גורם לריפוי המצב ומניעת ההתקפים הבאים, ולכן מומלץ לכל אדם אשר ידוע לו על היסטוריה של מיגרנה להיות מוכן תמיד להתקף עם התרופות המתאימות. הכרת התסמינים למיגרנה מאפשרת לזהות מתי מגיע התקף מיגרנה ולהתכונן אליו בהתאם.
אולי יעניין אותך גם: