מיגרנה של העין היא מיגרנה אשר מסתמנת בתסמינים הקשורים לעין, ויכולה גם להופיע על רקע שינויים הורמונליים בהתאם למחזור החודשי.
המיגרנה של העין, אשר ידועה גם בשמות מיגרנה רטינלית או מיגרנה אוקולרית היא תופעה נדירה יחסית, אשר מתבטאת בעיקר בכאבים סביב העין והפרעות ראיה.
כשההפרעות המתוארות מופיעות בהקשר של המחזור החודשי, ניתן להניח שמדובר בתופעה הורמונלית הקשורה לשינויי ההורמונים בגוף.
הטיפול במיגרנה של העין דומה מאוד לטיפול במיגרנה רגילה, וכולל מנוחה ושימוש במשככי כאבים. במידה וההשפעה ההורמונלית היא משמעותית מאוד, ניתן לפנות לגניקולוג במטרה להתחיל בטיפול הורמונלי אשר יכול להפחית את התסמינים המדוברים.
השפעת רמת האסטרוגן בדם על מיגרנות
ירידה ברמת האסטרוגן נחשבת לטריגר חשוב ביותר להופעת מיגרנה, וכאשר מדובר במיגרנה של העין השינויים ההורמונליים אכן יכולים לגרום להתלקחות התקף מיגרנה. בדרך כלל, מיגרנות הקשורות לשינויים הורמונליים מופיעות לאחר ירידה ברמת האסטרוגן בדם, אשר לפניה רמתו הייתה גבוהה. מצבים אלה מופיעים במקרים הבאים:
שימוש בגלולות למניעת הריון
שימוש סדיר בגלולות למניעת הריון (המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון) נעשה על ידי נטילת הגלולות למשך 21 יום ותקופת הפסקה של שבוע. במהלך תקופת ההפסקה, הגוף מפסיק לקבל את האסטרוגן אשר מקורו בגלולות ומופיעה ירידה ברמת האסטרוגן בדם, ועל כן יכולות להופיע מיגרנות.
לפני תחילת הדימום – רמת האסטרוגן משתנה במהלך המחזור החודשי, ומגיע למינימום סביב תחילת הדימום. ולכן, מקרים רבים של מיגרנה מופיעים בסמיכות לתחילת הדימום, וקושרים לחלק מהתסמונת הקדם ווסתית.
בסיום ההריון – סיום ההריון מתאפיין גם כן בירידה ברמת האסטרוגן, ותוך שבוע מסיום ההריון יכולים להופיע התקפי מיגרנה.
מתי יודעים שהמיגרנה הורמונלית?
מיגרנה הקשורה לשינויים הורמונליים מופיעה לרוב באופן קבוע לפני תחילת המחזור החודשי או כתלות בשינויים ההורמונליים. רוב הרופאים ממליצים על הכנת "יומן מיגרנה", שבו רושמים בדיוק את היום בו הופיעו התקפי המיגרנה ואת תחילת המחזור החודשי. בדרך כלל, במיגרנה הורמונלית תהיה התאמה בין הופעת ההתקפים לירידה ברמת האסטרוגן.
כמו כן, הופעה של תסמינים נוספים הקשורים לתסמונת הקדם וסתית, כמו שינויים במצבי הרוח, כאבים קיצוניים, יובש נרתיקי וכולי יכולים גם כן להחשיד שהמיגרנה היא חלק מהשינויים ההורמונליים ויש להתייחס אליה בהתאם.
התסמינים משפיעים באופן חמור על הראייה
במיגרנה של העין, תופיע ירידה חדה בחדות הראיה ועלולים להופיע כתמים שונים בשדה הראיה. בדרך כלל, השינוי בראיה אינו קבוע אלא זמני בהחלט, וחולף בתום ההתקף. בנוסף, בדומה להתקפי מיגרנה אחרים, גם מיגרנה של העין יכולה לגרום לכאבי ראש האופייניים למיגרנה – חד צדדיים ופועמים. חלק מהחולים מדווחים על כך שכאבי הראש ממוקדים סביב העין, אך מיקוד הכאב אינו מחייב.
מיגרנה של העין יכולה להופיע על רקע טריגרים שונים, כמו אכילת מוצרי מזון שונים, חוסר בקפאין, חוסר או עודף שעות שינה, חשיפה לרעש, לחץ נפשי וכולי. במידה והמיגרנה של העין מופיעה סביב המחזור החודשי ובאופן קבוע ומתמיד, ניתן להתייחס אליה כמיגרנה הורמונלית ולטפל בה בהתאם.
הטיפול במיגרנה של העין הורמונלית
הטיפול בכאבי הראש ובטשטוש הראיה מתבצע בדומה לכל טיפול במיגרנה, ואינו ייחודי במקרה זה. הטיפול מתחיל במנוחה בשכיבה, רצוי בחדר חשוך ושקט, וממשיך בשימוש במשככי כאבים מסוגים שונים ובטיפול ייעודי למיגרנה. תרופות ממשפחת הטריפטנים, ותרופות ייעודיות אחרות למיגרנה יכולות להשיג שיפור משמעותי במצב ולהפחית את הסימפטומים בצורה טובה, ועל כן רופאים רבים ימליצו על השימוש בהם למניעה ולהפחתת חומרת ההתקפים.
לאחר שהושגה אבחנה שאכן מדובר במיגרנה הורמונלית, ניתן להוסיף לטיפול קצר הטווח גם טיפול אשר מתבסס על הפחתת הירידה ברמת האסטרוגן (אשר כאמור גורמת להתלקחות התקף המיגרנה). במקרים אלה, חלק מהרופאים ימליצו על שימוש בגלולות למניעת הריון באופן רציף ומבלי לעשות את ההפסקה בין החפיסות.
גישה נוספת היא להשתמש בתחליפי אסטרוגן במינון נמוך סביב המחזור החודשי על מנת למנוע את התפרצות המיגרנה. בכך מקרה, חשוב להימנע מחשיפה לטריגרים מעוררי מיגרנה בימים שלפני המחזור החודשי, ולהכין בהישג יד את התרופות נגד המיגרנה על מנת להצליח להתמודד עם המצב בצורה מהירה ויעילה.