מיגרנות משפיעות על נשים הרבה יותר מאשר על גברים. הן מתחילות לסבול מהכאבים בגיל ההתבגרות עם קבלת המחזור החודשי, כתוצאה משינויים ברמת ההורמון אסטרוגן.
המיגרנות אצל נשים מבוססות בעיקרן על שינויים הורמונליים הכוללים את המחזור החודשי, ההריון, שימוש בגלולות למניעת הריון וגיל המעבר.
מלבד הגורם ההורמונלי, ככל הנראה קיימים גורמים נוספים אשר מגבירים את שכיחות הופעת המיגרנה בנשים, כמו שינויים גנטיים, חשיפה לגורמים סביבתיים, פעילות גופנית וגורמים נוספים.
שכיחות המיגרנה בנשים
למרות שמיגרנה נפוצה יחסית בין נשים, הופעת המיגרנה ומהלך המחלה משתנה בגילאים השונים. גם אם אישה סובלת ממיגרנה כרונית, חשוב להבין שהמיגרנה לא חייבת להופיע בכל גיל, ויכולה להפסיק או להחמיר בהתאם לשינויים העוברים על הגוף.
בגיל הילדות שכיחות המיגרנה בנשים דווקא נמוכה יותר, ועד גיל הופעת המחזור מיגרנה מופיעה יותר דווקא בבנים. לעומת זאת, מרגע הופעת המחזור החודשי "מתהפכות היוצרות", והשינויים ההורמונליים העוברים על הגוף גורמים לכך ששכיחות הופעת המיגרנה והסיכון להופעתה גובר.
מכיוון שבנשים אחד הטריגרים העיקריים להופעת המיגרנה הוא שינויים ברמת ההורמון אסטרוגן, ניתן לראות ששכיחות המיגרנות נמוכה יותר בגילאים שלפני הופעת המחזור ובגיל המעבר. מסיבה זו, נשים אשר סבלו ממיגרנה כרונית במשך שנים מדווחות על הפחתת התסמינים ואף הפסקת המיגרנות לאחר ההגעה לגיל המעבר, ועל שיפור באיכות החיים מבחינה זו.
מיגרנה בנשים: ברוב המקרים היא קשורה למחזור החודשי
במקרים אלה, המיגרנה יכולה להופיע יום-יומיים לפני קבלת המחזור או במהלך הימים הראשונים שאחרי הופעת הווסת, והתסמינים יופסקו לאחר מספר ימים. אצל נשים רבות הסובלות מכך, כל הופעה של מחזור חודשי מתלווה גם למיגרנה, ולכן קיימים רופאים הממליצים על טיפול מונע לפני קבלת המחזור.
חשוב לציין שכאב ראש הוא תסמין אופייני מאוד לקבלת המחזור החודשי, ולא כל כאב ראש במהלך המחזור מרמז על מיגרנה. במידה וכאבי הראש מופיעים בצורה קבועה בסמיכות לקבלת המחזור, כדאי להגיע לרופא ולהתייעץ לגבי קבלת טיפול כלשהו.
סובלת ממיגרנות? במהלך ההיריון הן עלולות להחמיר
למרות שרוב כאבי הראש במהלך ההריון הם כאבי ראש מתחיים, במידה ומופיעה מיגרנה הטיפול בה אינו פשוט, בשל המגבלות הרבות על שימוש בחלק מהתרופות לשיכוך כאבים במהלך ההריון. בדרך כלל, מיגרנה מופיעה במהלך הטרימסטר הראשון, ומופיע שיפור במצב במהלך הטרימסטרים הבאים.
אצל שישים אחוזים מהנשים, המיגרנה משתפרת ואף נעלמת במהלך ההריון, ועשרים אחוזים מהנשים אינן חוות כל שינוי. אך בשאר המקרים המיגרנה אך יכולה להחמיר. הטיפול במיגרנה במהלך ההריון מתבסס על זיהוי הטריגר והפחתת החשיפה אליו. אם הכאב עדיין קשה, יש להתחיל טיפול רפואי בהתייעצות עם רופא נשים בלבד, על מנת לא לפגוע בהתקדמות ההריון ובבריאות העובר.
רוב הרופאים ימליצו על שימוש בתרופות כמו אקמול בלבד או אקמול בשילוב עם אופיאטים, אשר נחשבים לבטוחים יחסית. יש לזכור ששימוש בתרופות כמו איבופרופן, נפרוקסן, ותרופות אחרות אשר מסייעות מאוד להקלה על מיגרנה לא מומלץ במהלך ההריון, ויש להשתמש לכן בתרופות אחרות.
טיפול במיגרנה אצל נשים
טיפול במיגרנה אצל נשים דומה מאוד לטיפול במיגרנה בכלל האוכלוסייה וכולל בעיקר הימנעות מטריגרים וטיפול תרופתי. חשוב לזכור את ההגבלות לגבי חלק מהתרופות במהלך ההריון, ובמידה וקיים חשד להריון רצוי להשתמש בתרופות אחרות.
הימנעות מחשיפה לטריגרים
בגלל השינויים ההורמונליים, נשים רבות רגישות יותר למיגרנות, ושילוב של טריגרים הורמונליים וסביבתיים יכול לגרום בקלות רבה להופעת כאב הראש. ולכן, חשוב מאוד להכיר את הטריגרים להופעת המיגרנה (כמו מחסור בקפאין, לחץ נפשי וכדומה) ולהימנע מהם.
טיפול מונע במקרים של מיגרנה הקשורה למחזור
נשים הסובלות באופן קבוע ממיגרנה בסמיכות למחזור, יכולות להשתמש בטיפול מונע לאחר התייעצות עם רופאים. טיפול זה כולל לרוב התחלת שימוש בתרופות לשיכוך כאבים מספר ימים לפני המחזור, או במקרים קשים יותר טיפול בתרופות מרשם כמו טריפטנים וארגוט.
לקריאה באותו הנושא: מיהן האוכלוסיות שסובלות ממיגרנה הכי הרבה?