כאב הראש המוכר לחולי מיגרנה יכול להשפיע מאוד על איכות החיים ואורך החיים. כמו במרבית המחלות, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם כאבי הראש היא מניעה של הופעת הכאבים.
מניעה של הכאבים במקום טיפול דחוף בהתקף מיגרנה שכבר הופיע יכולה להיטיב מאוד עם החולים, ולשפר את יכולת ההתמודדות עם המחלה.
קיימות היום כמה תרופות יעילות במניעה של התקפי מיגרנה. התרופה המקובלת כוללות חוסמי בטא, חוסמי תעלות סידן, תרופות נוגדות פרכוסים ותרופות נוגדות דיכאון. למרות המגוון הרחב והיעילות היחסית של התרופות הללו במניעה של התקפי מיגרנה, יעילותן עדיין מוגבלת, ויש צורך מתמיד בפיתוח אמצעים חדשים למניעה של התקפי מיגרנה והקלה על הסובלים מהמחלה.
מכשיר חדש למניעת מיגרנה – TMS
(TMS (Trnascranil magnetic stimulation – עירור מוחי מגנטי היא שיטה חדשה שנועדה לטפל בכאב, והראתה יעילות מסוימת במניעת התקפי מיגרנה. מחקרים ראשוניים במודלים מעבדתיים הראו שעירור מוחי בעזרת השראת שדה מגנטי יכול לגרום להפסקה של פעילות חשמלית במוח, הקשורה בהופעה של התקף מיגרנה.
ממצא זה הוביל לתקווה שטיפול עם TMS יכול להיות אפשרות טובה למניעת התקפי מיגרנה. המנגנון המדייק של תהליך זה לא ברור, אבל יש המשערים שההליך המגנטי מפחית את העירור של קליפת המוח, המופיע במיגרנה. טענות אחרות מתייחסות להשפעה מתמשכת של עירור מגנטי על מרכזים במוח הקשורים לתחושת הכאב.
מניעת מיגרנה עם TMS – נתונים חדשים
מאמר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Neurology תיאר מחקר מדעי מבוקר בניסיון לבדוק באופן איכותי את היעילות של TMS כנגד מיגרנה. במחקר שנערך השתתפו מבוגרים הסובלים ממיגרנה קשה, עם תדירות התקפים גבוהה מארבע פעמים בכל חודש. סך הכל נרשמו מאה חולים למחקר.
החולים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות התערבות. קבוצה אחת קיבלה טיפול בעירור מגנטי, על פי פרוטוקול שנקבע מראש, למשך שלוש פעמים, לסירוגין. הקבוצה השנייה, ששימשה כקבוצת הביקורת, קיבלה טיפול בעירור מגנטי "מזויף" – הטיפול דמה לטיפול האמיתי, אך לא הכיל מרכיב משמעותי של עירור מגנטי. הטיפול ה"מזויף" נועד להפחית את ההשפעה הידועה של טיפול דמה (פלצבו) על הנבדקים.
לאחר כחודש הוערכו החולים בשתי הקבוצות בשנית. הצלחה בטיפול הוגדרה כהפחתה משמעותית של שמעל 50% בתדירות ועוצמת הכאבים המיגרנוטיים, כפי שהוערכו באמצעות סקאלה פשוטה של כאב (Visual analogue scale). בנוסף, מדדו החוקרים את ההפרעה לתפקוד היום יומי, שימוש בתרופות משככות כאב ותופעות לוואי של הטיפול.
תוצאות המחקר הצביעו על יעילות משמעותית לטיפול ב– TMS, בהשוואה לקבוצת הביקורת. לאחר חודש, שכיחות כאבי הראש הייתה נמוכה באופן משמעותי בקבוצה שטופלה בעירור מגנטי. בנוסף, גם עוצמת הכאב הייתה פחותה בהרבה אצל חולים אלו, ונצפתה גם השפעה מיטבית על הטיפול. לא דווח על תופעות לוואי משמעותיות או מסוכנות של הטיפול בעירור מגנטי, ורק חולה אחד (מתוך 50), נאלץ להפסיק את הטיפול בעקבות הופעה של תחושת סחרחורת חולפת.
ממצאי מחקר זה חיזקו את האמונה בדבר התועלת שב–TMS למניעת מיגרנה. יתכן שטיפול חדשני זה יהיה בעתיד הקרוב טיפול חשוב ויעיל לחולים עם מיגרנה קשה. עם זאת, המחקרים שפורסמו עד כה עדיין בוצעו בהיקף קטן יחסית של חולים, ומחקרים גדולים ומקיפים יותר נדרשים כדי להעריך בצורה טובה יותר את הטיפול בעירור מגנטי.
לאור המחקר שתואר, ומחקרים דומים נוספים, אושר לאחרונה השימוש בעירור מוחי מגנטי כטיפול מניעתי למיגרנה על ידי ארגון רב עוצמה – מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). אישור זה נותן גושפנקא ממסדית לתוצאת הטובות של המחקרים הרפואיים בנושא, ומאפשר גישה קלה וטובה יותר לטיפול לחולים המעוניינים בכך.