מיגרנה היא בעיה שכיחה הפוגעת ב-18% מהנשים וב-6% מהגברים באוכלוסייה. הגורם להופעת המיגרנות אינו ברור לחלוטין והמומחים קושרים את התופעה לגורמים גנטיים ולאורח חיים.
כך או כך, בשל חוסר הבהירות והוודאות בנושא, צצים ועולים מיתוסים רבים ואיתם שאלות רבות עליהן עונה מאמר זה.
מיגרנה אינה מחלה אלא בעיה פסיכוסומטית
מיגרנה היא מחלה מוחית אשר מתבטאת בהתקפי כאב בחצי הראש וכן בבחילות, שלשולים והקאות, מתן שתן מוגבר ותחושת קור בידיים וברגליים. המיגרנה היא מחלה לכל דבר ולכן יש לטפל בה בעזרת תרופות בעת הופעת ההתקף.
תרופות לטיפול במיגרנה כוללות אקסידול, אדוויל ותרופות מסוג טרפטינים. חשוב לטפל וליטול תרופות ברגע הופעת ההתקף ולא להמתין שהוא יחלוף מעצמו.
שוקולד וקפה גורמים למיגרנה
הקשר בין שוקולד וקפה כגורמים למיגרנה נכון באופן חלקי, מזונות המכילים קפאין בהם שוקולד, קפה, תה וקוקה קולה משפיעים באופן ישיר על המיגרנה. עודף בקפאין או חוסר פתאומי בו יכולים לגרום להתקף מיגרנה.
אך שוקולד וקפה יכולים גם להקל במן התקף משום שהם גורמים להרחבת כלי הדם במוח. לכן כל שינוי בצריכת הקפאין, חשוב שיעשה באופן הדרגתי ולא פתאומי.
מיגרנה היא מחלה של נשים
לא מדויק. כשליש מהסובלים ממיגרנה הם גברים, חלק מהפער בנתונים נובע מהעובדה כי גברים נוטים פחות לטפל בבעיה. עם זאת נתונים מחקריים מצביעים כי אחרי גיל 18, שכיחות הנשים הסובלות ממיגרנה גבוהה פי שלוש לעומת גברים.
ההסבר לכך הוא השינויים ברמת האסטרוגן ולנסיגתו בדם. נשים לרוב חוות את ההתקף הראשון בגיל ההתבגרות בסמוך להופעת הווסת הראשונה. שכיחות המיגרנה בקרב נשים עולה לאחר גיל ארבעים, ופוחתת לאחר גיל המעבר.
מיגרנות מושפעות מחילופי עונות
הקשר בין התקפי מיגרנה לשינויים במזג האוויר אינו בור לחלוטין, אולם ככל הנראה השינויים האקלימיים המתרחשים בחילופי העונות גורמים ליציאה מאיזון של המערכת הכימית במוח הכוללת שינויים ברמת הסרוטונין אשר קשור ברמה הפתו-פיזיולוגית להופעת מיגרנה.
מחקרים אף הוכיחו כי אנשים הסובלים ממיגרנה מפתחים רגישות לאור, מה שמבסס את הקשר שבין חשיפה לשמש להחמרת המיגרנה.
מיגרנה בנשים נגרמת בשל המחזור החודשי
אמנם חלק מהנשים סובלות ממיגרנות כחלק מהתסמונת הקדם וסתית וכחלק משינויים הורמונליים, אך היא יכולה להופיע גם ללא קשר לשינויים הורמונליים.
הראייה לכך היא העובדה כי גם גברים סובלים ממיגרנה ורבות מהנשים הסובלות מהבעיה לא חוות אותה רק בזמן המחזור החודשי.
מיגרנה היא מחלה נפשית – מיתוס מוטעה. אמנם לא ניתן לרפא באופן מלא את רוב כאבי הראש, אך בהחלט ניתן לטפל ולהקל עליהם באופן משמעותי. תרופות חדשות אף מצליחות למנוע חלק גדול מכאבי הראש ובוודאי להפחית את תדירותם ועוצמתם.
לחץ הוא גורם למיגרנה – נכון חלקית. אכן מצבי לחץ מסוימים עלולים לעורר מיגרנה, אולם גם ירידה בלחץ עלולה לעשות זאת. ישנם אנשים אשר סובלים ממיגרנה בזמני מנוחה והירגעות. כל יציאה מהשגרה, בין אם מדובר באירוע חיובי או שלילי עלולה לגרום למיגרנה.
רק מבוגרים סובלים ממיגרנה – לא נכון. התקפי מיגרנה יכולים להופיע כבר בינקות. החל מגיל 12, שכיחות המיגרנה בילדים דומה לזו שבמבוגרים.
למיגרנה אין פתרון – נכון חלקית. אכן אין מרפא למיגרנה, אך ניתן להתאים טיפול תרופתי אשר מקל משמעותית הן על תדירות והן על עוצמת הכאב. הצעד הראשון הוא אבחון הבעיה, רק כמחצית מהסובלים ממיגרנה מקבלים טיפול מתאים. הטיפול כולל תרופות משככות כאבים ונוגדות דלקת. כמו כן נמצאה יעילות בצריכת וויטמין B12 ומגנזיום למניעה.