כאב ראש שנובע ממיגרנה הוא לא עוד כאב ראש, בוודאי לא אם הוא מתרחש בתדירות גבוהה ולכן גם מוסדות המדינה מתייחסים לכך בהתאם. בשנת 2021 המוסד לביטוח לאומי החליט לשנות את המדיניות שלו בכל מה שנוגע לכאבי ראש הנובעים ממיגרנה כאשר בפעם הראשונה החוזר הרפואי שנקרא "קביעת נכות בכאבי ראש" הגדיר את המיגרנה ואת הכאבים הנוסעים ממנה בהקשר אל אחוזי נכות המזכים בקצבת נכות.
המיגרנה בישראל
מיליון ישראלים סובלים ממיגרנה, ולמרות שמדובר על תופעה רווחת ומוכרת בעולם הרפואה, עד לשנת 2021 לא הייתה כל התייחסות לפגיעה הקשה באנשים שסובלים ממיגרנה מבחינת זכויות. לאחר שהנושא עוגן, ניתן לומר כי אנשים שסובלים ממיגרנה בינונית עד קשה בהחלט מקבלים כיום הכרה ופיצוי בעקבות מצבם הרפואי.
מדובר על אומדנים משמעותיים מבחינת העלויות למשק – 1.5 מיליארד ₪ בשנה עלות למשק בעקבות תלונות הקשורות בצורה ישירה למיגרנות, כאשר 500 מיליון שקלים נגרמים למעשה בשל אובדן ימי עבודה של הסובלים ממיגרנה.
מה הנוהל כולל היום?
החוזר הרפואי "קביעת נכות בכאבי ראש" מנחה כיום כי במקרים של כאב ראש ראשוני בעוצמה בינונית עד קשה תיקבע נכות על פי סעיף 29(5)(א) – מותאם וזאת במידה וכאב הראש מופיע ארבע פעמים בחודש ויותר. הקריטריונים לקביעת הנכות יכללו את עוצמת הכאב שהנה אינדיבידואלית, את תדירות הכאב, את הטיפול התרופתי שבוצע למטופל ואת התגובה שלו לטיפול וכן את משך ההתקפים. כמובן שתהיה התייחסות גם לטיפולים שניתנים למטופלים ובחינה האם אלה היו יעילים או לא, ואם סייעו להפחית את עוצמת הכאב ואת תדירות ההתקפים.
האם יש פיצוי כספי עבור הנכות?
אמנם פיצוי כספי לא מהווה פתרון למיגרנה אך אין ספק שבמידה ונפגעת היכולת לעבוד, הוא יכול לסייע רבות בנושא הפרנסה שנפגעה עקב המצב הרפואי. כדי לקבל פיצוי כספי מהביטוח הלאומי עבור הנכות הנגרמת ממיגרנה יש להמציא דף ניפוק תרופות מקופת החולים, מכתב מהרופא המטפל ולעבור ועדה רפואית של הביטוח הלאומי. כדאי לדעת שהביטוח הלאומי יקבע נכות רק במקרים בהם ההתקפים יתרחשו בתדירות של לפחות ארבעה ימים בחודש, ורק במקרים בהם עוצמת הכאב הנה בינונית עד קשה.
הביטוח הלאומי קובע נכות על פי אחוזים על פי הסדר הבא: עבור כאבי ראש בעוצמה בינונית עד קשה מבלי שנעשה טיפול מניעתי בתרופה יקבעו 5% נכות. עבור כאבי ראש בעוצמה בינונית עד קשה שלא הייתה להם תגובה לטיפול מניעה בתרופות ייעודיות יקבעו 10% נכות. עבור כאבים בעוצמה בינונית עד קשה שלא הגיבו לשתי תרופות ייעודיות לכל הפחות תיקבע נכות של 20% ועבור כאבים בעוצמה בינונית עד קשה שלא הגיבו לפחות לשלוש תרופות ייעודיות יקבעו 40% נכות. יש לציין כי קביעת נכות של 40% תתקיים רק במקרים בהם מדובר על כאבים בעוצמה קשה.