כאבי ראש הם מהתלונות הנפוצות ביותר המובילות לפנייה לבירור רפואי וסך הכול כשמונים אחוז מהאוכלוסייה הכללית סובלים מכאב ראש לפחות פעם אחת מדי שנה.
היות ומיגרנות נפוצות, לא ניתן לשלוח כל מטופל המתלונן על כאבי ראש לבדיקות הדמיה שונות, ובנוסף, יש לציין כי אלו בדיקות יקרות מאוד, שחלקן אף עלולות לגרום לתופעות לוואי.
עם זאת, בחלק מהמקרים הדרך היחידה שבה ניתן לשלול מצב מסכן חיים כמו לדוגמה גידול סרטני במוח או דימום מוחי, היא על ידי ביצוע בדיקת הדמיה, כשלא אחת עיכובים בביצוע בדיקת ההדמיה עלולים לסכן את חיי המטופל.
מתי נהוג לבצע בדיקות הדמיה בהקשר של כאבי ראש ומיגרנות?
חשוב מאוד לציין שברוב המקרים אין כל צורך להפנות את המטופל לבדיקות הדמיה, שכן מקור הבעיה לא ניתן לזיהוי באמצעות בדיקות אלה. כך לדוגמה גידולי מוח אחראים אך ורק ל- 0.1% ממקרי כאב הראש באשר הם. עם זאת, ישנם כמה תסמינים שיש בהם בשביל להצדיק את הפניית המטופל לבדיקת הדמיה לצורך בירור התלונות כשבין היתר מדובר על התסמינים הבאים:
כאב ראש עוצמתי במיוחד או כאב ראש פתאומי – התקף עוצמתי במיוחד של כאב ראש, המופיע יש מאין ולא באופן הדרגתי צריך לעורר את החשד לכך שהחולה סובל מדמם תת עכבישי קטן. בדרך כלל המטופל יתאר את כאב הראש בתור כאב הראש העוצמתי ביותר שחווה אי פעם. תסמין זה מחייב בירור מהיר באמצעות בדיקת הדמיה.
כאב ראש תת-חריף בעל אופי מתקדם – הכוונה היא לכאב ראש שלא היה קיים קודם לכן, הנמשך כבר מספר שבועות, המתאפיין במהלך של החמרה הדרגתית. במקרה הזה יש להעלות את החשד לתהליך תופס מקום ובדיקת הדמיה מוחית היא כמובן בדיקת הבחירה.
כאב ראש עם מאפיינים שיש בהם כדי להעיד על יתר לחץ תוך גולגלתי – הכוונה היא למשל לכאב ראש המעיר את החולה משנתו, כאב ראש שעוצמתו מגיעה לשיאה בשעות הבוקר, כאב ראש המחמיר במאמץ ועוד.
כאב ראש המלווה בסימפטומים נוספים – ישנם תסמינים רבים שיש בהם כדי להעיד על פגיעה מוחית המחייבת בירור באמצעות בדיקות הדמיה, שיכולים להתלוות לכאבי הראש, כשבין היתר מדובר על פרכוסים, ראייה כפולה, שינויים בהתנהגות או באישיות ועוד.
ביצוע בדיקות הדמיה לבירור כאבי ראש לאוכלוסיות בסיכון
אצל חולים השייכים לקבוצת סיכון מסוימת יש צורך בביצוע בדיקות הדמיה במקרה של תלונות על כאבי ראש חדשים. הכוונה היא בעיקר לבני חמישים ומעלה שלא סבלו בעבר מכאבי ראש, חולים הסובלים ממחלה ממארת (לשלילת פיזור גרורתי עם מעורבות מוחית), חולים בעלי כשל חיסוני חמור ונשים בתקופת משכב הלידה (לשלילת פקקת של הסינוסים הוורידיים המוחים או Cerebral sinus vein thrombosis).
בקרב נשים בתקופת משכב הלידה יש לבצע בדיקת הדמיה המאפשרת להדגים את המערכת הוורידית כמו לדוגמה דימות תהודה מגנטית של הוורידים או טומוגרפיה ממוחשבת של הוורידים, גם כשאין כל תסמין נוירולוגי.
הסיכונים הכרוכים בבדיקת CT ראש
במהלך בדיקת CT נחשף הנבדק לכמות קרינה גדולה מאוד, אם כי לזמן קצר מאוד. עם זאת, החשיפה לקרינה במהלך הבדיקה עשויה להגדיל את הסיכוי לחלות בסרטן בעתיד.
הסיכון גדול יותר ככל שמבוצעות יותר בדיקות וכן כאשר גיל הנבדק בזמן הבדיקה צעיר יותר. לפיכך, בדרך כלל יש לתת עדיפות לבדיקת MRI, שלא חושפת את הנבדק לקרינה מייננת כלל.